Зобов’язання щодо маркування пакування в Італії вступає в силу з 1 січня 2023 року


Зобов’язання щодо маркування пакування в Італії вступає в силу з 1 січня 2023 року
Для піддонів EPAL та іншого транспортного пакування достатньо вказати код переробки FOR 50 у транспортних документах.

01.01.2023 в Італії набуває чинності закон про маркування пакування. Щоб спростити та поліпшити переробку, пакувальний матеріал має бути ідентифікований на всьому пакуванні за допомогою коду переробки. Це також стосується піддонів EPAL та інших дерев’яних вантажоносіїв, які повинні бути позначені кодом переробки FOR 50.

Однак до транспортного пакування, такого як піддони EPAL, застосовуються винятки.
Міністерство навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії підтвердило своїм указом від 21.11.2022, що транспортне пакування, яке переважно використовується в транзакціях між компаніями (B2B), не повинно маркуватися кодом переробки, якщо при цьому код переробки зазначений в транспортних документах. Ця норма також стосується електронних транспортних документів.

Таким чином, з 01 січня 2023 року для доставки піддонів EPAL до Італії, а також для транспортування товарів на піддонах EPAL до Італії, застосовуватиметься зобов’язання вказувати код переробки FOR 50 у транспортних документах або використовувати піддони EPAL, позначені кодом переробки FOR 50.  
Це зобов’язання не поширюється на піддони EPAL, які були промарковані або продані до 01.01.2023. Порушення зобов'язань щодо маркування може каратися штрафом. Наразі невідомо, чи існує або планується подібне маркування в інших європейських країнах. Якщо щось зміниться, ми повідомимо Вас.

EPAL вже вніс зміни до Технічного регламенту для піддонів EPAL у березні 2021 року та дозволив маркування піддонів EPAL кодом переробки «FOR 50», що застосовується до деревини. Маркування може бути на центральному блоці довгої сторони, на блоках короткої сторони або на верхній частині піддонів EPAL.
Таким чином, користувачі піддонів EPAL можуть вільно вибирати використовувати піддони, позначені кодом переробки FOR 50, або ж вказувати лише код переробки FOR 50 у транспортних документах замість маркування піддонів.

EPAL рекомендує завжди вказувати код переробки FOR 50 у транспортних документах під час доставки, використання піддонів EPAL в Італії або під час транспортування товарів до Італії.
Під час використання та доставки використаних піддонів EPAL особливо важко переконатися, що всі піддони позначені кодом переробки FOR 50. Завдяки стандартизованому позначенню коду переробки  в транспортних документах можна уникнути проблем із пантерами за контрактами та італійськими наглядовими органами. Тому можна припустити, що звичайне зазначення коду переробки FOR 50 у транспортних документах при використанні піддонів EPAL та іншого дерев’яного транспортного пакування буде достатнім під час переміщення товарів в Італію та з Італії.

Різні галузеві асоціації рекомендують компаніям-членам використовувати лише піддони, позначені кодом переробки FOR 50. Це також має на меті уникнути проблем, що виникають у відносинах між постачальником і клієнтом, оскільки багато компаній наразі ще не знають про звільнення від необхідності додаткового маркування у разі зазначення коду переробки FOR 50 у транспортних документах. Тому багато виробників піддонів EPAL уже маркують нові піддони EPAL кодом переробки FOR 50.

Додаткову інформацію про обов’язкове маркування пакування в Італії можна знайти в інструкції, виданій Міністерством навколишнього середовища та енергетичної безпеки, доступ до якої можна отримати за наступним веб-посиланням:

https://www.mite.gov.it/sites/default/files/archivio/normativa/rifiuti/GUIDELINES_for_the_environmental_labelling_of_packaging_27.09.2022.pdf

З питаннями щодо маркування піддонів EPAL кодом переробки «FOR 50» користувачі піддонів EPAL можуть зв’язатися з EPAL International або безпосередньо з національними комітетами та представниками EPAL у різних країнах.