Засідання Правління EPAL 23 червня 2022 року в Цюріху


23 червня 2022 року в Цюріху відбулося засідання Правління Європейської асоціації виробників піддонів e.V. (EPAL). Окрім ситуації в Україні, Правління EPAL обговорило й інші актуальні теми відкритого Європейського обмінного пулу піддонами EPAL.

Правління EPAL вперше обговорило наслідки війни в Україні. За кількома винятками, 35 ліцензіатів EPAL в Україні змогли продовжити виробництво європіддонів EPAL після невеликої перерви та в березні-травні 2022 року навіть значно збільшили обсяги виробництва порівняно з попереднім роком. EPAL, за підтримки EPAL Polska, здійснила декілька поставок гуманітарної допомоги в Україну за кошти пожертвувань Національних комітетів EPAL. Зовсім нещодавно таким чином українській гуманітарній організації було передано повністю укомплектований автомобіль швидкої медичної допомоги.

Ярек Мацьонжек, новий Президент EPAL та Віце-президент EPAL Polska:

«EPAL Polska хотіла б подякувати Національним комітетам EPAL за їх велику фінансову підтримку у наданні допомоги. Команда EPAL Polska продовжуватиме організовувати та доставляти гуманітарну допомогу в Україну, та з нетерпінням чекає подальшої підтримки, яку обіцяють надати багато ліцензіатів EPAL на додачу до EPAL».

Всупереч поширеним побоюванням, війна в Україні не призвела до гострого дефіциту європіддонів EPAL в Європі. Постачання деревини та цвяхів для ліцензіатів EPAL відбувається в основному стабільно, в результаті чого обсяг виробництва EPAL зріс приблизно на 10% у першій половині 2022 року. За січень-травень 2022 року вже виготовлено понад 46 мільйонів нових європіддонів EPAL.

Тетяна Саргсян, член Правління EPAL:

«Завдяки черговому значному зростанню виробництва нових європіддонів EPAL у першій половині 2022 року, EPAL вдалося виконати обіцянку щодо того, що жодному користувачеві європіддонів EPAL не доведеться обмежувати виробництво або доставку товарів через недостатню кількість доступних європіддонів EPAL. Ліцензіати EPAL ще раз довели, що є надійними партнерами для користувачів європіддонами в сфері промисловості та торгівлі, забезпечивши підтримку ланцюгів поставок під час пандемії Коронавірусу. Доступність європіддонів EPAL у будь-який час і в будь-якому місці в Європі та багатьох інших країнах є однією з сильних сторін EPAL порівняно з іншими пулами піддонів».

Ще однією важливою темою на засіданні Правління стала стійкість у логістиці. Пул європіддонів EPAL вже є яскравим прикладом функціонуючої економіки замкнутого циклу («зменшення-повторне використання-ремонт-переробка») протягом десятиліть. У майбутньому EPAL продовжить над цим роботу з метою розширення кількості учасників пулу європейських піддонів EPAL та пов’язаних із цим переваг для сталої та безпечної логістики.

Пауло Вердаска, член правління EPAL:

«Багато компаній у сфері торгівлі, промисловості та логістики шукають проекти для досягнення своїх амбітних цілей сталого розвитку. Ми хочемо донести цим компаніям, що участь у відкритому обмінному пулі європіддонів EPAL може стати важливим внеском у досягнення цілей сталого розвитку. Участь у відкритому обмінному пулі EPAL є значним внеском у захист ресурсів, економію енергії, скорочення викидів CO2 та уникнення відходів».

Представники EPAL Italia проінформували Правління про новий закон, який сприятиме та полегшить використання європіддонів EPAL в Італії в майбутньому. Згідно з новим законом, одержувачі європіддонів EPAL повинні будуть повернути їх постачальнику, навіть якщо немає чіткої угоди про обмін.

Давид Деллавалле, голова EPAL Italia та член Правління EPAL:

«Ми раді, що новий закон визнає та підтримує важливість обмінного пулу європіддонів EPAL для функціонування циркулярної економіки. Ми також особливо раді, що пояснювальна записка до законопроекту тепер також офіційно підтверджує, що обмінний пул європіддонів EPAL є найбільш широко використовуваним пулом піддонів як в Італії, так і в усьому світі, і що використання піддонів EPAL має численні переваги».

На засіданні Правління EPAL 23 червня 2022 року востаннє головував Роберт Холлігер, який після 12-річного терміну не балотувався знову на посаду президента на Генеральній асамблеї 24 червня 2022 року. Члени Правління EPAL подякували Роберту Холлігеру довгими оплесками за його велику відданість справі EPAL і вшанували його на наступній церемонії прощання численними особистими спогадами.