Засідання Правління EPAL 10.03.2022 в Берліні


Члени Правління Європейської асоціації виробників піддонів e.V. (EPAL) зустрілися в Берліні 10 березня 2022 року. Обговорення були присвячені війні в Україні та її наслідкам. Члени Правління EPAL також прийняли важливе рішення щодо ремонту європіддонів EPAL.

Лише через кілька днів після початку війни в Україні 10.03.2022 у Берліні відбулося засідання Правління EPAL, на якому детально обговорили наслідки війни в Україні. Правління EPAL підтверджує свою солідарність з 35 ліцензіатами EPAL в Україні та засуджує напад Росії на народ України, його свободу, на державу та територію України.

Представники Національного комітету EPAL Польщі в Правлінні EPAL повідомили про заходи допомоги, які вже розпочали EPAL Polska. Роман Маліцький, президент EPAL Polska:

«EPAL Polska доставляє допомогу безпосередньо з Польщі в Україну відповідно до конкретних потреб, про які раніше повідомляли одержувачі допомоги. EPAL Polska також підтримуватиме інші національні комітети та зацікавлених ліцензіатів EPAL подібною допомогою».

Представляючи всі Національні комітети EPAL, члени Правління погодилися брати активну участь у наданні допомоги людям, які змушені були залишити територію України. Родичі та друзі ліцензіатів і співробітників EPAL в Україні, які тимчасово переїхали до країн ЄС, можуть звернутися за допомогою до EPAL International або до національних комітетів. EPAL працюватиме з місцевими ліцензіатами, щоб спробувати задовольнити конкретні вимоги стосовно допомоги. Багато ліцензіатів EPAL у Польщі та інших країнах вже активно приймають та підтримують біженців.

Правління EPAL детально обговорювала вплив війни та санкцій на Європейський пул піддонів EPAL. Повідомлення про те, що українські ліцензіати частково відновили виробництво, звучать дуже обнадійливо, але, на жаль, ми змушені очікувати значного падіння виробництва піддонів EPAL в Україні. Наразі не зрозуміло, чи зможуть інші ліцензіати EPAL це компенсувати, чи також існує загроза зниження виробництва в інших країнах.

 

Роберт Холлігер, президент EPAL:

«Війна в Україні та санкції проти Росії та Білорусі значно вплинули на ланцюги постачання деревини та цвяхів, які є ключовими для виробництва європіддонів EPAL. Багато компаній постраждали від значного зростання витрат на енергоносії, обмежень у транспортній сфері через відсутність водіїв з України, та різкого підвищення цін на дизельне паливо для вантажних автомобілів. EPAL підтримує санкції ЄС без будь-яких застережень, але очікує конкретних дій від урядів та політиків, які враховують той факт, що логістика піддонів і обмінний пул EPAL абсолютно необхідні для постачання товарів компаніям і споживачам».

Усі учасники засідання правління очікують подальшого зростання цін на європіддони EPAL, але в той же час впевнені, що постачання європіддонів EPAL промисловим і роздрібним споживачам може бути гарантовано. Рішення EPAL щодо ремонту використаних європіддонів EPAL також має допомогти.

 

З кінця 2021 року Правління EPAL планували схвалення використання б/у компонентів для ремонту європіддонів класу C EPAL. Спочатку єдиною метою цього було подальше покращення стійкості пулу європіддонів EPAL. Однак у контексті гострого дефіциту деревини, дозвіл на ремонт піддонів класу C із використанням високоякісних б/у компонентів також забезпечує безперервність поставок користувачам цього сегменту пулу європіддонів EPAL. Дозвіл на ремонт із б/у компонентами набуде чинності 01.04.2022 і спочатку буде діяти до 31.12.2022. EPAL надасть детальну інформацію з цього питання завчасно до його впровадження.